Masti de protectie
In domeniul medical, mastile de fata se impart in general in doua categorii: masti chirurgicale clasice si masti cu filtrare a particulelor (masti FFP).
Mastile chirurgicale sunt de obicei din 3 straturi, din material netesut special si pot fi prinse fie cu bretele, fie cu bucle elastice pentru urechi, in functie de design.
Acestea sunt destinate utilizarii in timpul examinarilor, tratamentelor si in sala de operatie, unde sunt folosite pentru a proteja atat personalul medical, cat si pacientii.
Pe de o parte, astfel de masti de fata intercepteaza picaturile din aerul expirat si, pe de alta parte, impiedica personalul sa intre in contact cu stropii de secretii corporale.
Se face distinctie intre mastile de fata de tip I, care au o capacitate de filtrare bacteriana de cel putin 95 % si mastile de fata de tip II, care au o capacitate de filtrare bacteriana de cel putin 98 %.
Mastile chirurgicale care sunt si rezistente la fluide corespund tipului II R.
De regula, mastile de fata nesterile sunt furnizate intr-o cutie de 50 de bucati. Aceste masti de fata nu sunt reutilizabile si trebuie aruncate dupa utilizare. Masca FFP acopera nasul si gura si, datorita formei sale, asigura o etansare mult mai buna decat mastile chirurgicale. Mastile FFP sunt de obicei realizate din material netesut si protejeaza impotriva inhalarii particulelor si a aerosolilor. La majoritatea modelelor, o clema pentru nas asigura ca masca sa poata fi ajustata optim pe fata, nu iese in zona nasului si este confortabila de purtat. Acest model de masca are adesea o banda suplimentara de etansare care asigura ca aerul sa nu poata patrunde nefiltrat prin laterale sau pe la barbie.
Mastile FFP pot fi prinse fie cu bretele, fie cu bucle elastice pentru urechi, in functie de design.
Aceste masti de protectie respiratorie FFP pot fi distinse intre 3 clase: FFP1, FFP2 si FFP3.
Mastile FFP1 cu o scurgere totala maxima de 25% filtreaza praful netoxic de pana la 4 ori concentratia maxima la locul de munca.
Mastile FFP2 au un efect de protectie de cel putin 95% si pot filtra particulele solide si lichide, praful nociv si alte substante nocive de pana la 10 ori concentratia maxima la locul de munca.
Mastile FFP3 au cel mai mare efect de protectie (min. 99 %). Ele filtreaza nu numai substantele toxice, ci si aerosolii picaturilor, bacteriile, virusii si substantele radioactive din aerul pe care il respiram. Pot fi utilizate de pana la 30 de ori concentratia la locul de munca. Cand purtati aparate respiratorii in medii sterile sau de ingrijire a sanatatii, se recomanda sa purtati masti fara supape pentru a preveni orice potentiala contaminare incrucisata. Desi o masca cu supapa faciliteaza respiratia, aceasta va proteja doar purtatorul, deoarece aerul expirat prin supapa este posibil sa contamineze mediul extern.