0 Your Cart

In ce consta dezinfectarea instrumentelor stomatologice si ce dezinfectanti ar trebui sa utilizati

25/07/2019
de către MKD Medicale

In ce consta dezinfectarea instrumentelor stomatologice si ce dezinfectanti ar trebui sa utilizati

Atunci cand lucrezi ca stomatolog, ai o responsabilitate imensa fata de pacientii tai, intrucat trebuie sa le asiguri conditii optime si eficiente. Mai mult, trebuie sa ai grija ca atat adultii, cat si copiii, sa primeasca tratamentele de care au nevoie, insa numai prin utilizarea unor instrumente stomatologice adecvate, bine dezifinectate, dar si prin folosirea unor produse de calitate, care sa asigure rezultatele scontate.

Daca iti doresti sa stii mai multe despre dezinfectarea instrumentelor pe care le detii, dar si despre tipurile de dezinfectanti de care ai nevoie, te invitam sa citesti in continuare articolul si sa aplici sfaturile incluse, pentru a-ti desfasura activitatea in cele mai bune conditii, atat pentru tine, cat si pentru pacientii tai.

Ce inseamna dezifinectarea si sterilizarea instrumentelor stomatologice

Dezinfectarea presupune un proces medical, cu ajutorul caruia microorganisemele patogene sunt distruse cu ajutorul unor mijloace fizice ori chimice. Pentru a realiza o dezinfectare eficienta, ai nevoie de produse de calitate, care sa iti asigure rezultatele excelente, astfel incat sa poti lucra in conditii optime pentru pacientii tai.

Mai mult, dupa dezinfectare, poti apela si la o sterilizare optima. Este vorba despre procesul prin intermediul caruia poti elimina diferite tipuri de agenti transmisibili (fungi, virusi, forme de spori sau bacterii). In acest sens, poti apela la autoclave, dispozitive special create pentru sterilizare. Astfel te vei asigura ca adultii si copiii care iti trec pragul nu sunt in niciun fel afectati de o boala pe care pacientii anteriori ar fi putut avea-o.

Care sunt etapele procesului de sterilizare?

Pentru a putea realiza un proces de sterilizare corect, trebuie sa stii foarte bine care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

• prespalarea: imediat dupa ce folosesti instrumentele stomatologice, clateste-le sub un jet de apa, astfel incat sa indepartezi reziduurile organice ori medicamentoase care ar fi putut ramane pe ele;

sterilizarea la rece: acest procedeu presupune imersia instrumentelor intr-o baie, in care sa adaugi si dezinfectant. Sterilizarea la rece trebuie sa dureze cel putin 60 de minute, pentru obtinerea rezultatelor urmarite. Ulterior, clateste instrumentele foarte bine, sub un jet de apa calduta;

• spalarea: ia fiecare instrument in parte si spala-l cu ajutorul unei perii, dar si cu o pasta abraziva. Insista la incheieturi, dar si la canelurile acelor si ale frezelor, pentru a te asigura ca inlaturi toate formele de materii organice;

• sterilizarea cu autoclavul: imediat dupa ce usuci si verifici instrumentele medicale, trebuie sa le impachetezi in pungi pe care sa le inchizi bine, etans. Trece apoi pungile prin autoclav si lasa-le aici 45 de minute. La finalul acestei perioade, verifica pungile, dateaza-le si depoziteaza-le. Bine de stiut este faptul ca pungile pe care le sterilizezi in acest mod au un termen de valabilitate de doua luni, asa ca indicat este sa le folosesti in interval, pentru ca instrumentele sa nu-si piarda din proprietati.

Ce tipuri de dezinfectanti poti folosi

Specialistii in domeniul stomatologic sustin ca pentru ca procesul de dezinfectare sa fie complet, trebuie sa folosesti inclusiv produse create special pentru fiecare procedeu in parte.

Printre optiunile pe care le ai la dispozitie se numara si dezinfectantii pentru suprafete, realizati pe baza de alcool si care sunt optimi pentru suprafetele din cabinetul stomatologic. Unii dezinfectanti de acest tip, de regula, nu contin aldehide, insa nu trebuie utilizati pe suprafete delicate. Unele dintre produsele recomandate pentru eficienta sunt dezinfectantul Isorapid spray pentru suprafete si instrumentar, si servetelele dezinfectante pentru suprafete – Dentiro.

De asemenea, va trebui sa tii cont de faptul ca inainte de orice tip de interventie pe care o realizezi, trebuie sa folosesti un dezinfectant de maini. Nu in ultimul rand, trebuie sa folosesti si dezinfectanti special pentru instrumentele si dispozitivele medicale pe care le folosesti, precum:

- spray-uri de ungere pentru instrumentar, pentru lubrifiere;

- dezinfectanti pentru materialele de amprenta, precum Aseptoprint;

- dezinfectanti pentru instrumentar, precum Gigasept Instru AF, Rotapest, Gigazyme, Gigasept si multi altii (oferta noastra este generoasa, din acest punct de vedere);

Tinand cont de sfaturile de mai sus, vei reusi sa iti desfasori munca in conditii optime, atat pentru pacientii tai, cat si pentru tine. In acest mod iti poti crea un portofoliu de pacienti multumiti din punctul de vedere al rezultatelor dorite si, in acelasi timp, vei sti ca ti-ai indeplinit sarcinile in mod corespunzator!

Comment-uri

Nici o postare găsită

SCRIE O RECENZIE