0 Your Cart

Cum se realizeaza igienizarea si sterilizarea intr-un cabinet stomatologic?

10/06/2019
de către MKD Medicale

Cum se realizeaza igienizarea si sterilizarea intr-un cabinet stomatologic?

La alegerea cabientului sau clinicii in care se trateaza, multi pacienti iau in calcul, pe langa competenta medicului stomatolog, igiena cabinetului. Exista chiar numeroase cazuri in care oamenii evita pur si simplu sa mearga la medic pentru tratarea problemelor dentare de teama contractarii unei infectii, deoarece exista numeroase cazuri nefericite de pacienti care au facut TBC sau hepatita in urma vizitei la dentist.

Prin urmare, daca detineti o clinica sau un cabinet stomatologic, igiena si sterilizarea corespunzatoare sunt aspecte care trebuie sa va preocupe in mod constant, daca vreti sa le oferi pacientilor servicii de calitate si un mediu sigur.

Exista o serie de masuri si proceduri de igiena pe care fiecare cabinet sau clinica medicala trebuie sa le respecte pentru a evita raspandirea infectiilor in randul pacientilor sau a personalului medical si auxiliar.

Pentru a trage un semnal de alarma, e bine sa va informati inca o data personalul cu privire la rezistenta agentilor patogeni care provoaca cele mai frecvente boli contractate dintr-un cabinet stomatologic in care nu se respecta protocoalele de igiena si functionare:

• HBV rezista o saptamana in saliva uscata, in stare activa;

• HCV rezista doua saptamani in saliva uscata, in stare activa;

• HIV rezista o zi in saliva uscata;

• TBC rezista doua saptamani in saliva uscata.

In plus, este necesar sa puneti la dispozitie pacientilor posibilitatea de a se curata, sapun lichid sau dezinfectant si dispenser prosoape hartie.

Care sunt principalele reguli ce trebuie respectate

Protejarea pacientilor si a mediului din cabinet incepe inca de la intrarea acestora in incinta, cand fiecare persoana isi pune pe picioare botosi de unica folosinta, pentru a fi redusa incarcatura microbiana.

Pasul urmator presupune ca inainte de inceperea procedurii propriu-zise, pacientul sa completeze o fisa medicala speciala in care trebuie sa precizeze atat medicatia pe care o administreaza la momentul consultatiei, cat si toate afectiunile de care sufera. Ce te faci insa cu situatiile in care unii oameni, de teama de a nu fi refuzati la tratament refuza sa declare anumite boli transmisibile? Din pacate, acesta este un scenariu perfect verosimil, insa aici intervine sterilizarea. Realizata in mod corect, aceasta elimina toate pericolele biologice.

Toate instrumentele folosite de medicul stomatolog in diferite proceduri trec prin numeroase procedee de curatare pana sunt reutilizate la un alt pacient, pentru ca riscurile de transmitere a diversilor agenti patogeni sa fie complet inlaturate. Mai exact, dupa utilizare, instrumentele se spala temeinic, se introduc intr-o solutie dezinfectanta, dupa care sunt puse in pungi speciale de sterilizare si sunt introduse in autoclav, unde are loc sterilizarea la temperaturi inalte.

Exista insa si o serie de instrumente care intra in contact direct cu pacientul. Printre acestea se regasesc spray-ul de aspiratie, turbina, capetele metalice ale aparatului pentru detartraj, aspirator metalic etc. Acestea vor fi curatate dupa fiecare utilizare cu o solutie dezinfectanta concentrata.

Pe langa acestea, exista o alta categorie de produse care nu necesita curatare, intrand in cadrul consumabilelor de unica folosinta si fiind aruncate imediat dupa utilizare - manusi stomatologice, bavete, masti de protectie, ace, seringi de unica folosinta, pahare etc..

In plus, trebuie sa te asiguri ca si pacientii sunt corespunzator informati cu privire la principalele norme de igiena dintr-un cabinet stomatologic:

• la intrarea in cabinet sa-si puna protectia speciala pe incaltaminte, pe care sa o pastreze pana la finalul vizitei;

• sa declare daca sufera de diferite afectiuni sau daca iau vreun tratament;

• sa se asigure ca medicul stomatolog poarta manusi sterile si masca atunci cand ii examineaza;

• instrumentarul cu care se fac procedurile medicale sa fie steril si desfacut in prezenta acestora;

• diferite consumabile medicale si obiectele de unica folosinta sunt aruncate dupa ce au fost folosite la tratament.

De asemenea, ai datoria sa furnizezi pacientilor toate informatiile cu privire la procedeul de sterilizare si de dezinfectare utilizat in cabinet, in masura in care acestia le solicita. Pastrarea unui mediu cat mai curat este benefica atat pentru pacienti, cat si pentru personalul medical si auxiliar.

Din nefericire, potrivit statisticilor, 3 din 10 pacienti contracteaza hepatita C dintr-un cabinet stomatologic, iar acesta trebuie sa fie un semnal de alarma pentru respectarea cu strictete a protocoalelor de igiena si sterilizare din toate unitatile medicale.

Comment-uri

Nici o postare găsită

SCRIE O RECENZIE