0 Your Cart

​Cum se face curatarea corecta a mobilierului medical?

30/05/2019
de către MKD Medicale

Cum se face curatarea corecta a mobilierului medical?
Presupunand ca detii un cabinet medical, dincolo de serviciile ireprosabile, curatenia este unul dintre aspectele care determina pacientii sa se reintoarca la tine. Un mediu clinic curat inspira incredere si, in plus, este imperios necesar pentru a impiedica raspandirea infectiilor.
Pe langa instrumentarul medical, va fi nevoie sa instruiesti personalul auxiliar si cu privire la curatarea corecta mobilierului. Curatarea si dezinfectarea trebuie sa se faca regulat, dupa un protocol foarte bine pus la punct. In continuare vei gasi o serie de informatii esentiale pentru a prelungi rezistenta mobilerului si celorlalte echipamente medicale din cabinet si a preveni cu succes inmultirea si raspandirea agentilor patogeni.
In primul rand, trebuie sa avertizezi personalul in sarcina careia sunt operatiunile de curatare si dezinfectare a aparaturii si mobilierului ca utilizarea produselor fara a se tine cont de recomandarile producatorului poate sa compromita definitiv integritatea unui material.
Curatarea se face tinand cont de tipul suprafetelor
Pentru efecte maxime, operatiunea de curatare si intretinere trebuie sa tina cont de specificul fiecarui material in parte. Prin urmare, in continuare vei gasi principalele recomandari in functie de materialul de fabricatie, insa tine cont si de faptul ca un dispenser de prosoape hartie si botosii de unica folosinta iti vor fi de folos in pastrarea curatenie.
Suprafetele de lemn sau pal
Pentru curatarea suprafetelor de lemn sau pal nu trebuie sa se utilizeze produse de curatare abrazive, care sa produca zgarieturi. Este recomandata utilizarea unei lavete moi, umede, dupa care sa se foloseasca o carpa uscata, astfel incat suprafata sa ramana complet uscat la final. De asemenea, este recomandat ca pentru curatarea mobilerului din lemn sau pal, sa nu se utilizeze produse pe baza de solventi, inalbitori sau detergent sintetici.
Suprafetele din aluminiu
Recomandarile pentru suprafetele din lemn sunt valabile si in cazul suprafetelor din aluminiu. Acestea trebuie sa nu fie curatate cu produse abrazive, ci sterse usor cu o carpa umeda, apoi lustruite pana la uscarea completa. Suprafetele din aluminiu trebuie ferite de expunerea prelungita la umiditate, intrucat pot aparea zone cu pete sau coroziune. In curatarea acestora, nu trebuie sa se utilizeze detergenti sintetici sau produse pe baza de solventi si inalbitori .
Suprafetele din otel inoxidabil
Inoxul se comporta la curatare asemeni aluminiului, insa trebuie sa retii un aspect important: la contactul frecvent cu agenti de curatare ce contin iod, suprafata poate fi iremediabil deteriorata. Atentie, petele de rugina pot aparea chiar si in cazul otelului inoxidabil, daca exista umezeala prelungita. In plus, ca si in cazul materialelor anterior descrise, nu este indicata utilizarea detergentilor sintetici si produselor pe baza de inalbitor si solventi.
Suprafete din plastic, PVC sau cauciuc
Acestea trebuie curatate cu o laveta moale, umeda si ferite de produsele abrazive. De asemenea, nu este recomandata folosirea detergetilor sintetici si a produselor de curatare pe baza de solventi.
O atentie deosebita o implica si curatarea componentelor electrice, care trebuie sa fie facuta cu foarte multa precautie. Prin urmare, pentru a nu exista risc de electrocutare, este interzis contactul acestor zone cu lichide sau alte medii cu umiditate crescuta. Carcasele de plastic se pot curata cu o laveta uscata, nefiind recomandata utilizarea produselor pe baza de solventi sau a spay-urilor pentru curatare.
Cu precautie ridicata trebuie curatate si zonele vopsite. Acestea trebuie sa fie ferite de produse sau panze abrazive, curatarea lor facandu-se cu o laveta moale, umezita. De asemenea, produsele de curatare folosite trebuie sa fie atent alese, pentru a impiedica pierderea luciului de la nivelul suprafetelor. In plus, este esential ca aceste medii sa nu fie expuse foarte des la umiditate crescuta, incat poate fi afectata rezistenta vopselii, astfel ca, dupa curatare, suprafata trebuie sa fie lustruita cu o laveta uscata pana la uscarea completa.
Orice piesa de mobilier, aparat sau dispozitiv dintr-un cabinet medical a implicat, cu singuranta, niste costuri importante, asadar intretinerea si curatarea corespunzatoare este principala modalitate prin care te asiguri ca beneficiezi o perioada cat mai lunga de produsele respective.
Este importanta tehnica si frecventa cu care operatiunile de curatare si dezinfectare se realizeaza, insa factorul este calitatea produselor de curatare folosite. In plus, accesorii precum dispenser prosoape de hartie tork si dispenser sapun au un rol important in pastrarea unui mediu curat si ordonat, dar si confortabil pentru pacienti si personalul medical si auxiliar.

Comment-uri

Nici o postare găsită

SCRIE O RECENZIE