0 Your Cart

​Cum se colecteaza si depoziteaza deseurile medicale?

21/05/2019
de către MKD Medicale

Cum se colecteaza si depoziteaza deseurile medicale?

Daca te numeri printre cei care activeaza in domeniul medical, indiferent de rolul pe care il ai, probabil stii deja ca deseurile medicale sunt tratate diferit de restul deseurilor menajere. Prin deseuri medicale intelegem totalitatea resturilor organice si anorganice rezultate din activitatile medicale, care pot reprezenta un pericol foarte mare pentru sanatatea umana.

Din acest motiv, colectarea si depozitarea acestor tipuri de deseuri nu se face la intamplare, ci este o obligatie legala riguros reglementata, cu reglementari si proceduri de lucru foarte clare.

Colectarea deseurilor medicale

Deseurile medicale, potrivit legii, se impart in doua mari categori:

• Deseuri periculoase;

• Deseuri nepericuloase.

Deseurile periculoase sunt acelea care in timpul diverselor proceduri medicale au intrat in contact cu sangele sau alte fluide biologice de la pacienti, in vreme ce deseurile nepericuloase fac referire la deseurile care nu au luat contactul cu fluidele bilogice sau cu pacienti diagnosticati cu boli contagioase: lenjerii, scutece de unica folosita, folie impachetari corporale, medicamente nepericuloase, dezinfectanti etc.

Dezvoltand subiectul deseurilor periculoase, la randul lor, acestea contin mai multe tipuri distincte, carora le corespund modalitati specifice de colectare:

• Deseuri intepatoare-taietoare (ace, lame de bisturiu, catetere) colectate in recipient pentru taietoare-intepatoare, fabricat din polipropilena;

• Deseuri anatomo-patologice (organe umane sau fragmente din organele umane, material pentru biopsie), colectat in recipient din polipropilena pentru anatomo-patologie;

• Deseuri infectioase (echipamente sanitare care pot fi contaminate prin intrarea in contact cu sange, fluide biologice, bacterii, paraziti), colectate in saci deseuri infectioase sau in cutii deseuri infectioase;

• Medicamente citostatice si citotoxice, colectate in recipiente din polipropilena pentru chimioterapie;

• Deseuri de amalgam de la tratamentele stomatologice;

• Deseuri chimice.

Depozitarea deseurilor medicale

In mod normal, fiecare unitate medicala este prevazuta cu un spatiu special pentru depozitarea deseurilor medicale, acesta fiind compartimentat astfel: un spatiu pentru depozitarea temporara a deseurilor periculoase, prevazut cu sistem de inchidere, si un spatiu folosit pentru depozitarea deseurilor nepericuloase, inclusiv a celor menajere.

Personalul ce se ocupa cu gestionarea deseurilor medicale periculoase are datoria de a colecta separate deseurile medicale, in functie de natura lor, pentru a evita amestecarea diferitelor tipuri de deseuri periculoase sau a deseurilor medicale nepericuloase, cu cele periculoase. Activitatea personalului implicat este esentiala nu numai pentru a gestiona si elimina in mod corect deseurile medicale, ci si pentru a asigura protectia personalului implicat in manipularea deseurilor si nu numai.

Compartimentul in care sunt depozitate deseurile periculoase trebuie sa fie considerat o zona cu potential crescut infectios, separata de restul constructiei, in care sa nu aiba accesul decat personalul desemnat cu manipularea deseurilor medicale periculoase. Incaperea trebuie sa aiba anumite dotari: sifon in pardoseala pentru evacuarea apelor rezultate din dezinfectare si curatare, sistem de ventilatie, astfel incat sa se mentina temperaturi scazute. In plus, in incapere se vor face periodic operatiuni de dezinsectie si deratizare pentru a se impiedica aparitia viermilor si a rozatoarelor.

Este important ca durata de depozitare a deseurilor periculoase sa fie redusa la minimum, iar in cadrul deseurilor de natura infectioasa sa nu depaseasca doua zile in incinta unitatii si o zi in plus pentru transport si eliminare.

Deseurile medicale periculoase sunt transportate pe baza de contract cu un operator economic autorizat in acest tip de activitati, in conditii maxime de securitate, ambalate corespunzator Normelor privind Transportul deseurilor periculoase pe drumurile publice.

Mai departe, eliminarea finala a deseurilor medicale (periculoase si nepericuloase) se face prin tratament fizico-chimic, incinerare pe sol, depozitare pe sol.

Normele legale cu privire la colectarea, depozitarea si eliminarea materiilor periculoase trebuie sa fie respectate in toate unitatile medical-sanitare, indiferent de forma de organizare. Responsabilitatea gestionarii corecte a deseurilor medicale revine intregului personal implicat in activitatea medicala, de la medic-sef la infirmiere, iar transportarea si eliminarea acestora intra in sfera de responsabilitate a operatorilor economici autorizati pentru aceste tipuri de operatiuni.

Daca te ocupi de organizarea si aprovizionarea cu diferite consumabile medicale a unei unitati medicale este in sarcina ta sa dotezi unitatea cu echipamente medicale si consumabile de unica folosinta necesare pentru colectarea diferentiata a deseurilor medicale periculoase si nepericuloase: saci galbeni pericol biologic, recipient deseuri intepatoare, cutii incinerare deseuri medicale, recipiente polipropilena pentru intepatoare-taietoare etc., dar si diferite alte obiecte de unica folosinta: hartie tork, manusi de unica folosinta, ace, bandaje, comprese, branule, aleze etc.

Comment-uri

Nici o postare găsită

SCRIE O RECENZIE