​Ce este cataracta si ce presupune operatia necesar de efectuat

06/09/2019

Ce este cataracta si ce presupune operatia necesar de efectuat
Daca ai probleme cu vederea si observi ca de-a lungul timpului, capacitatea de a vedea clar, atat ziua, cat si noaptea s-a diminuat considerabil, nu este exclus sa suferi de cataracta. Este vorba despre o afectiune oftalmologica care prespune pierderea transparentei de la nivelul lentilei din interiorul ochiului. Studiile in domeniu au dovedit faptul ca aproximativ 70% dintre oamenii care au peste 65 de ani sunt predispusi sa dezvolte aceasta afectiune. In cazul in care te regasesti in aceasta categorie, cel mai bine este sa fii foarte bine informat si sa apelezi la ajutor profesional cat mai repede.
Informatii generale despre cataracta
Pentru inceput, important este sa stii ca aceasta afectiune oculara poate fi congenitala sau dobandita. Cataracte poate afecta unul dintre cele trei straturi ale lentilei: nucleul, capsula sau cortexul. In cele mai multe dintre cazuri, ambii ochi sunt afectati, insa tu nu simti niciun fel de durere. Daca nu tratezi cataracta la timp, pe termen lung poti avea parte de complicatii dureroase si costisitoare.
Care sunt cauzele aparitiei cataractei?
Printre cele mai importante cauze ale aparitiei cataractei despre care trebuie sa stii se numara urmatoarele: varsta, tratamentele cu diferite tipuri de medicamente, expunere indelungata la soare, expunere la medii toxice, traumatisme, miopia, glaucomul sau diabetul. Pe langa acestea, inclusiv fumatul poate conduce la aparitia afectiunii oftalmologice, la fel ca si consumul de alcool.
Simptome
In ceea ce priveste simptomele, foarte grav este ca nu simti niciun fel de durere care ar putea sa-ti traga un semnal de alarma. Atunci cand suferi de cataracta, insa, incepi sa vezi incetosat, dioptriile ti se modifica rapid, vezi mult mai bine de aproape, insa nu si la distanta si, in acelasi timp, poate sa apara fotofobia, adica frica de lumina foarte puternica.
Tratament
In prezent, singura metoda de tratare a cataractei este prin operatie. Atunci cand amani foarte mult interventia medicala, te expui unor riscuri serioase, printre care se numara urmatoarele: disconfort din punct de vedere vizual, operatie foarte dificila pentru medicul oftalmolog si, nu in ultimul rand, recuperarea iti va fi una mult mai anevoioasa.
Recomandat este sa nu cauti leacuri si remedii naturiste pe care sa le folosesti acasa, pentru ca nu vei reusi decat sa amani inutil operatia si poate chiar sa iti agravezi starea. Cel mai bine este sa apelezi la un medic specialist, care dispune de tehnologie avansata, cu ajutorul caruia sa te vindece.
Cand trebuie sa te operezi?
Recomandat este sa te operezi atunci cand confortul vizual este la un nivel foarte scazut. Nu astepta insa prea mult timp, pentru a nu te expune unor riscuri inutile. In majoritatea cazurilor, interventia este realizata la timp, insa daca te incapatanezi sa nu mergi la doctor atunci cand trebuie, nu este exclus sa ajungi in situatia in care sa nu te mai poti deplasa singur, pentru ca nu vezi suficient de bine.
Ce se intampla in timpul operatiei?
Datorita modului in care a evoluat tehnologia, in prezent, operatia de cataracta dureaza foarte putin, medicul apeleaza la anestezie locala – nu iti imagina ca se face chiar in ochi – cu ajutorul unui ac pentru cataracta, pentru ca tu sa nu simti niciun fel de disconfort si, mai mult, nu ai nevoie de internare.
Una dintre cele mai moderne metode prin care medicul poate realiza interventia este cu ajutorul facoemulsificarii cu ultrasunete, iar mai apoi cu implant de cristalin artificial foldabil. Este vorba despre o tehnica ce se realizeaza printr-o microincizie de 2 mm. In timpul operatiei, medicul va lucra si cu un bisturiu pentru cataracta, special conceput pentru acest tip de interventie. Important este ca tu sa iti pastrezi calmul si sa lasi specialistul sa lucreze optim, sa nu iti misti mainile si sub nicio forma sa le duci catre campul sterilizat operator, astfel incat la final sa beneficiezi de rezultatele dorite.
Ce se intampla in perioada de recuperare?
Imediat dupa operatie, nu este exclus sa simti usturime la nivelul ochilor sau o senzatie de ochi uscati sau corpuri straine. De asemenea, este posibil sa observi ca ai ambii ochi rosii. Nu te ingrijora: aceste fenomene dispar treptat in doar cateva zile. Pansamentul se scoate chiar a doua zi, context in care unii pacienti vad deja foarte bine.
Cataracta se poate trata, insa pentru a te bucura in continuare de o vedere buna, trebuie sa mergi la doctor inca din primele zile in care obsevi ca vezi incetosat. Nu amana sa te tratezi, pentru ca mai tarziu totul va deveni mai complicat!


Comment-uri

Nici o postare găsită

SCRIE O RECENZIE