​Cand si cum trebuie sa porti masca medicala, chiar daca nu lucrezi in domeniul sanitar

18/09/2019

Cand si cum trebuie sa porti masca medicala, chiar daca nu lucrezi in domeniul sanitar
Masca medicala este un accesoriu pe care nu trebuie sa il porti doar daca lucrezi in domeniul sanitar. Exista multe alte situatii in care este bine sa te protejezi, pentru ca sanatatea sa nu-ti fie afectata, iar in randurile urmatoare poti descoperi cateva situatii importante pe care trebuie sa le iei in calcul. Nu te neglija pe tine insati sau insuti, pentru a nu te expune unor riscuri inutile!
Cum trebuie sa porti in mod corect masca medicala?
Pentru inceput, trebuie sa stii cum sa porti masca medicala, pentru ca atunci cand ai nevoie de ea sa beneficiezi de un nivel de protectie cat mai ridicat. Este indicat sa pui partea colorata in exterior, iar banda speciala pentru nas sa iti fie in dreptul nasului. Apasa usor, dar ferm pe barbie, gura si nas, pentru a te asigura ca toate sunt acoperite corespunzator. Mai mult, partile laterale trebuie neaparat sa fie cat mai bine lipite de obraji, pentru ca praful si microbii sa nu poata sa ajunga la gura si la nas.
Poti opri un virus cu ajutorul mastii medicale?
Din pacate, raspunsul la aceasta este negativ, pentru ca virusul, fiind foarte mic, are capacitatea de a trece prin ochiurile materialului din care este realizata masca. In schimb, daca este vorba despre picaturile de la om la om, acestea sunt oprite cu succes, iar daca ele contin si virusuri, tu, ca persoana care poti o masca, te protezi.
De cate ori poti purta o masca medicala?
Mastile sunt realizate astfel incat sa le poti purta o singura data. Ideal este sa ai la tine mai multe bucati. Atunci cand masca devine umeda, trebuie neparat sa o schimbi, pentru ca nu mai are niciun efect si o porti degeaba.
In ce situatii trebuie sa porti o masca medicala?
Epidemie de gripa – daca autoritatile anunta in mod public faptul ca s-a declansat o epidemie de gripa, indicat este sa porti o masca medicala, pentru a te proteja pe cat de mult posibil. Incearca sa porti acest accesoriu inclusiv in mijloacele de transport in comun, acolo unde este aglomeratie, pe strada, dar si la birou, pentru a te feri de eventualii colegi care sunt bolnavi. Masca medicala iti este cu atat mai necesara, cu cat ai unul sau mai multi copii acasa si trebuie sa ii feresti, atat cat poti, de virusi.
In tari exotice – daca pleci intr-o calatorie intr-o tara exotica, acolo unde exista foarte multe riscuri in ceea ce priveste imbolnavirea, pregateste-te sa porti o masca medicala. Chiar daca poate fi usor inconfortabil, este mai bine sa previi decat sa tratezi.
Iarna, cand temperaturile sunt foarte scazute afara – din cauza temperaturilor foarte scazute, risti de multe ori sa te imbolnavesti, chiar daca ai foarte mare grija de tine. Respiratia este extrem de importanta, mai ales in sezonul rece, iar, cu ajutorul unei masti medicinale, nu vei mai inspira direct aer foarte rece.
Pe santier – daca lucrezi in conditii dificile, cum este un santier, de exemplu, acolo unde praful se ridica foarte repede, poarta o masca medicala. Astfel te asiguri ca nu inspiri tot praful care se ridica in urma operatiunilor pe care le realizezi. Fereste-te sa inspiri particule de praf, pentru ca plamanii tai sa nu fie afectati pe termen lung.
Cate masti medicinale trebuie sa-ti cumperi?
Specialistii in domeniul sanatatii iti recomanda sa achizitionezi inca de la inceput o cantitate mai mare de masti medicinale. Cel mai bine este sa le ai la indemana atunci cand ai nevoie, in loc sa cauti pe loc.
Chiar daca nu lucrezi in domeniul medical, masca medicala iti este foarte utila, mai ales daca vrei sa-ti protejezi sanatatea si sa te bucuri de o stare cat mai buna. Daca lucrezi pe santier, daca in oras este epidemie de gripa sau daca, pur si simplu, vrei sa te feresti de temperaturile scazute din timpul iernii, nu ezita sa porti un accesoriu medical. Important este sa ai grija de tine si sa nu iei in considerare faptul ca purtarea mastii poate fi usor inconfortabila. Mai mult, nu te gandi la aspectul estetic, pentru ca primordiala este sanatatea!

Comment-uri

Nici o postare găsită

SCRIE O RECENZIE